Badanie ujawnia, ile błonnika powinniśmy jeść, aby zapobiegać chorobom.

błonnik

Naukowcy i organizacje zdrowia publicznego od dawna chwalą korzyści płynące z jedzenia błonnika, ale ile dokładnie błonnika powinniśmy spożywać?

To pytanie skłoniło Światową Organizację Zdrowia (WHO) do zlecenia nowego badania. Wyniki pojawiają się w czasopiśmie The Lancet.

Nowe badania miały pomóc w opracowaniu nowych wytycznych dotyczących spożycia błonnika pokarmowego, a także ujawnić, które węglowodany najlepiej chronią przed chorobami niezakaźnymi i mogą powstrzymać przyrost masy ciała.

Choroby niezakaźne nazywane są również chorobami przewlekłymi. Zwykle trwają długo i postępują powoli. Według WHO istnieją „cztery główne rodzaje chorób niezakaźnych:” choroby sercowo-naczyniowe, rak, przewlekłe choroby układu oddechowego i cukrzyca.

Profesor Jim Mann z University of Otago, w Nowej Zelandii, jest korespondentem autora badania, a Andrew Reynolds, doktorant w Dunedin School of Medicine w Otago, jest pierwszym autorem artykułu.

Prof. Mann wyjaśnia motywację do badania, mówiąc: „W poprzednich recenzjach i metaanalizach zwykle badano pojedynczy wskaźnik jakości węglowodanów i ograniczoną liczbę chorób, więc nie było możliwe ustalenie, którą żywność polecić w celu ochrony przed szereg warunków. ”
Aby się dowiedzieć, naukowcy przeprowadzili metaanalizę badań obserwacyjnych i prób klinicznych.

Dzienne spożycie 25-29 gramów włókna jest idealne.

Reynolds i współpracownicy przeanalizowali dane zawarte w 185 badaniach obserwacyjnych – o wartości 135 milionów osobolat – oraz w 58 badaniach klinicznych, w których wzięło udział łącznie ponad 4600 osób. Analizowane badania trwały prawie 40 lat.

Naukowcy badali występowanie niektórych chorób przewlekłych, a także wskaźnik przedwczesnych zgonów z nich wynikających.

Tymi stanami były: choroba niedokrwienna serca, choroba sercowo-naczyniowa, udar mózgu, cukrzyca typu 2, rak okrężnicy oraz szereg nowotworów związanych z otyłością, takich jak rak piersi, rak endometrium, rak przełyku i rak prostaty.

Ogólnie rzecz biorąc, badania wykazały, że ludzie, którzy spożywają najwięcej błonnika w swojej diecie są o 15-30 procent mniej skłonni umrzeć przedwcześnie z jakiejkolwiek przyczyny lub choroby układu krążenia, w porównaniu z tymi, którzy jedzą najmniej błonnika.

choroba
Spożywanie żywności bogatej w błonnik korelowało z 16-24% niższą zapadalnością na chorobę wieńcową serca, udar mózgu, cukrzycę typu 2 i raka okrężnicy. Pokarmy bogate w błonnik zawierają całe ziarna, warzywa, owoce i nasiona roślin strączkowych, takie jak groch, fasola, soczewica i ciecierzyca. Analiza wykazała również, że ilość błonnika, który ludzie powinni spożywać codziennie, aby uzyskać te korzyści zdrowotne wynosi 25-29 gramów (g).

Dla porównania, dorośli w Stanach Zjednoczonych spożywają średnio 15 g błonnika dziennie. Autorzy sugerują również, że spożywanie więcej niż 29 g błonnika dziennie może przynieść jeszcze więcej korzyści zdrowotnych.

Jednakże, robią ostrożność, że podczas gdy badanie samo w sobie nie znalazło żadnych negatywnych skutków zdrowotnych spożywania błonnika, spożywanie zbyt dużej jego ilości może być szkodliwe dla osób z niewystarczającą ilością żelaza lub minerałów.

Jedzenie dużych ilości całych ziaren może dalej uszczuplać organizm żelaza, wyjaśniają naukowcy. Wreszcie, badania kliniczne zawarte w badaniu wykazały również, że spożywanie większej ilości błonnika silnie koreluje z niższą wagą i niższym poziomem cholesterolu.

Dlaczego włókno jest takie dobre dla ciebie?

Prof. Mann komentuje znaczenie wyników, mówiąc: „Korzyści zdrowotne wynikające z zastosowania włókna są wspierane przez ponad 100 lat badań nad jego chemią, właściwościami fizycznymi, fizjologią i wpływem na metabolizm”.

błonnik2
„Bogate w błonnik całe pokarmy, które wymagają żucia i zachowują dużą część swojej struktury w jelicie, zwiększają sytość i pomagają kontrolować wagę oraz mogą korzystnie wpływać na poziom lipidów i glukozy”, dodaje.

„Rozpad włókien w jelicie grubym przez bakterie będące rezydentami ma dodatkowe, szeroko zakrojone efekty, w tym ochronę przed rakiem jelita grubego”.

Źródło: https://www.bodyandsoul.com.au/health/health-news/this-is-exactly-how-much-fibre-you-should-be-getting-to-prevent-disease/news-story/e6628e75451f786eda4db6e0d67539c3

zdrowychlopak.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *